FAQ items aan het laden...
Veelgestelde vragen2020-03-02T15:24:50+01:00

Het bouwen van een woning gaat gepaard met een grote uitgave en is niet iets wat u jaarlijks doet. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat het een aantal vragen bij u oproept.  Wij hebben alvast een aantal van de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet. 

Wat maakt Groenveste anders?2020-03-02T15:26:39+01:00

Groenveste is een architectenbureau en bouwbedrijf in één. Waarbij je traditioneel voor een maatwerkwoning een architect en aannemer inschakelt kan je bij Groenveste terecht voor een unieke woning op maat. Met alle specialisten onder één dak ontwerpen én bouwen wij woningen voor particuliere opdrachtgevers. Van kavel tot sleuteloverdracht heb je ten allen tijde te maken met één en dezelfde partij, wat zorgt voor minder afstemmingsrisico en dus minder zorgen.

Wat is de Groenveste werkwijze?2020-03-02T15:24:02+01:00

De schematische weergave van ons proces ziet er als volgt uit:

Stap 1: Hoe gaan we te werk?

Als de architect het hoofd vol ideeën van de klant vertaald heeft in een ontwerp wil je weten of het ontwerp ook daadwerkelijk het gevoel geeft waar jij naar op zoek bent. Het inbeelden van een tekening naar werkelijke situatie is best complex, zeker als je er niet dagelijks mee te maken hebt. Gelukkig heeft Groenveste een oplossing: onze visuele ontwerpers laten een 3D model helemaal tot leven laten komen waardoor je als klant een virtuele wandeling door je toekomstige woning maakt! Je krijgt zo een goed beeld van de grootte van verschillende ruimtes en de beleving van de woning. Daarnaast kunnen wij ook verschillende kleurencombinaties laten zien van bijvoorbeeld de gevelbekleding, wat helpt in het maken van de uiteindelijke keuze.

Stap 2: Het ontwerp

Één van onze architecten maakt een ontwerpvoorstel met ontwerptekening en 3D visualisaties. In deze plattegronden zijn je woonwensen zoveel mogelijk opgenomen maar wordt ook rekening gehouden met de ligging op de kavel en de oriëntatie t.o.v. de zon etc. Samen met jou bekijken wij de ontwerpen en kunnen direct eventuele aanpassingen verwerken. We behandelen de voor- en nadelen van bepaalde oplossingen zodat je een goed beeld krijgt van het aangeboden ontwerp. Veelal een leuk proces omdat je je wensen vertaald ziet naar concrete oplossingen. Op basis van dit ontwerp ontvang je een kostenraming, zodat je weet waar je budgettair aan toe bent.

Stap 3: Overeenkomst

Voordat we tot een overkomst komen gaan we de begroting opstellen uitgaande van het definitieve ontwerp en het gewenste afwerkingsniveau. We willen hierbij zoveel mogelijk naar een vaste prijs toewerken om verrassingen te voorkomen. Aan de hand van de voor jou opgestelde offerte bespreken wij de materiaalkeuzes. Wij zijn ervan overtuigd dat de energie die je aanwendt om je bij ons te oriënteren zich terugbetaald.

Stap 4: Toetsing

Na ondertekening van de wordt het bouwvergunningstraject opgestart en de benodigde berekeningen hiervoor door ons verzorgd. In deze fase stemmen we alle details af.

Stap 5: Voorbereiding

Tijdens het proces van de bouwvergunning starten we het uitvoeringstraject. De bouwkundige tekeningen worden gereed gemaakt voor de bestellingen. Vervolgens stemmen we de planning af.

Stap 6: Uitvoering

Voorafgaand start bouw worden door onze partners in de fabrieken al hard gewerkt aan de woning. Omdat het casco grotendeels geprefabriceerd wordt is de start al een beleving op zich, omdat de woning al snel vorm krijgt. Gedurende het bouwproces vinden er bouwvergaderingen plaats waarbij je als opdrachtgever kans krijgt om zaken op te merken, mede te delen of zijn of haar overgebleven vragen te stellen aan de uitvoerder.

Stap 7: Oplevering

De woning wordt gezamenlijk met de opdrachtgever opgeleverd. Natuurlijk streven wij het bouwen zonder fouten na. Mocht er onverhoopt toch iets zijn dat niet naar behoren is dan maken wij dit per omgaande in orde. Immers, ons werkzaamheden zijn pas klaar als de klant tevreden is.

Waarin onderscheidt de bouwtechniek van Groenveste zich?2020-09-02T08:57:34+02:00

Groenveste bouwt kwaliteitshuizen met behulp van het Bouw Informatie Model (BIM). Dit houdt in dat wij met uiterst innovatieve software vanaf het begin ontwerpen in 3D. Voor jou als opdrachtgever heeft dit een aantal aanzienlijke voordelen:

 • Je kunt de woning meteen in 3D bewonderen in plaats van een platte tekening;
 • Eventuele aanpassingen kunnen direct door ons verwerkt worden;
 • Door in 3D te denken en te ontwerpen zien wij eerder kansen om een leefomgeving te creëren welke aan alle praktische en technische gemakken voldoet maar ook esthetisch klopt;
 • Het BIM model wordt gecontroleerd en gemodelleerd door de architecten en engineers van Groenveste. Dit houdt in dat wij het mogelijk maken om de casco van je woning grotendeels in de fabriek te laten prefabriceren.
 • Het vooraf uitdenken van het gehele bouwproces zorgt ervoor dat we in hoog tempo je woning kunnen bouwen.
In welk deel van Nederland is Groenveste actief?2020-03-02T15:24:12+01:00

Een vuistregel welke wij hanteren om te checken of jouw bouwlocatie in het werkgebied van Groenveste ligt: wij gaan uit van een straal van ongeveer 100 km rondom Staphorst en/of een reistijd van max. 1 uur.

Wij hebben helaas geen landelijke dekking omdat we een relatief klein bouwbedrijf zijn. We zijn een all-in service woningbouwer en bedienen onze opdrachtgevers van ontwerp tot oplevering. Ook na oplevering willen wij en onze onderaannemers snel klaar kunnen staan voor service & onderhoud waarbij het servicegebied gelijk is aan ons werkgebied.

Groenveste werkgebied
Wat kost het bouwen van een Groenveste woning?2021-02-24T10:43:08+01:00

Iedere droomwoning is anders. Wij leveren altijd maatwerk dus we kunnen geen standaardtarieven op onze site weergeven. Het bouwen van een woning is erg afhankelijk van je persoonlijke wensen, het type woning, de beeldverwachtingen en de technische wensen. Daarnaast kan de marktsituatie en de bouwlocatie ook meespelen.

Om een indicatie te kunnen geven ramen wij bouwkosten op basis van ervaringen en kengetallen en het BouwkostenKompas. Voor een eerste grove berekening van de totale kosten, waarbij we uitgaan van de standaard Groenveste kwaliteit, kun je rekening houden met een ‘vanaf prijs’ van €600,- per kuub (incl. BTW).

Voorbeeld: stel je wil een huis bouwen van 700 m3. Dan moet je rekening houden met 700 * € 600,- = € 420.000 inclusief BTW. Voor dit bedrag begeleiden we het hele proces van ontwerp tot en met oplevering. Vraag naar de handige Groenveste checklist om te zien welke kosten standaard inbegrepen zijn of wij optioneel aanbieden.

Prijsindicaties geven een impressie waar geen rechten aan kunnen worden ontleend.

Prijsklassen waarin Groenveste bouwt:

 • € 400.000,- € 450.000,-
 • € 450.000,- € 500.000,-
 • € 500.000,- € 550.000,-
 • € 550.000,- € 600.000,-
 • € 650.000,- € 750.000,-
 • > € 750.000,-
Hoe wordt een prijs van een Groenveste woning opgebouwd?2021-01-21T14:36:28+01:00

Na een kennismaking gaan we met een van onze architecten sparren over jouw bouwplannen. Aan de hand van je situatie, locatie en specifieke woonwensen werken we al schetsend naar een massa verdeling en een vlekkenplan. Dit wordt vervolgens uitgewerkt in ons 3D tekenprogramma waardoor we tot een massamodel komen welke het volume weergeeft. Het aantal kuubs maal een kuubprijs geeft een prijsindicatie. De kuubprijs hangt af van de complexiteit van de woning.

Het massamodel met bijhorende prijsindicatie is in combinatie met het Programma van Eisen het vertrekpunt voor een Voorlopig Ontwerp (VO). Na de ontwerpfase volgt een kostenraming en gaan wij calculeren. We willen zoveel mogelijk tot een totaalprijs komen om meer-/minder werken te voorkomen. Zo weet je bij Groenveste precies waar je aan toe bent. Als we uiteindelijk akkoord zijn over de prijs stellen we een aannemingsovereenkomst op en kan het feestje bijna beginnen.

Prijsklassen waarin Groenveste bouwt:

 • € 400.000,- € 450.000,-
 • € 450.000,- € 500.000,-
 • € 500.000,- € 550.000,-
 • € 550.000,- € 600.000,-
 • € 650.000,- € 750.000,-
 • > € 750.000,-
Waarom is het bouwen van een woning tegenwoordig duurder dan vroeger?2020-03-02T15:27:47+01:00

Bouwen is de laatste jaren duurder geworden. Dit komt met name door strengere energie- en milieunormen. Om aan de strengere energienormen te voldoen zijn er voornamelijk hoogwaardige installaties toegepast. Denk aan ventilatiesystemen, extra isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. De prijsverhoging zit hem dus met name in de kwaliteit van de wanden en de installatie om zo tot een energiezuinige of energie neutrale woning te komen. Daarnaast zijn de bouwmaterialen gemiddeld 3 tot zelfs 15 procent duurder geworden. Los van de bouwkosten zijn er ook toenemende kosten en het geringe aanbod van bouwgrond.

Vergelijk het met de ontwikkeling van een auto: waarbij de installatie van de eerste Volkswagen Golf bestond uit alleen een ventilator, zit een auto tegenwoordig vol met technologie. Zo ontwikkeld de techniek van een woning zich ook door, wat vraagt om een grote investering vooraf.

Wat als de Groenveste werkwijze en woningen mij aanspreken maar mijn droomwoning er niet tussen staat?2020-03-02T15:28:32+01:00

Dat kan kloppen, want voor iedere opdrachtgever ontwerpen wij een unieke woning op maat.

Ons doel is om een woning te creëren die bij je past en die aansluit op je woonwensen en persoonlijke voorkeuren. Naast wensen en eisen zijn ook de locatie en de situatie voor iedere opdrachtgever verschillend. Ook kan het voorkomen dat je persoonlijke voorkeursstijl niet tussen onze referenties staat, maar dat is geen probleem. Wij kunnen in iedere stijl unieke woningen op maat ontwerpen. Je herkent een woning van Groenveste altijd aan de hoogwaardige materialen, unieke ontwerpen en aandacht voor duurzaamheid en hoogwaardige installaties.

Wat als ik moeite heb met tekeningen lezen en om in te beelden hoe groot werkelijk iets is of hoe mijn toekomstige woning er uit komt te zien?2020-03-02T15:28:45+01:00

Wanneer de architect het hoofd vol ideeën van de klant vertaald heeft in een ontwerp wil je weten of het ontwerp ook daadwerkelijk het gevoel geeft waar jij naar op zoek bent. De meeste mensen onder ons kunnen moeilijk een tekening inbeelden, gelukkig heeft Groenveste een oplossing!

Onze visuele ontwerpers laten een log 3D model helemaal tot leven komen, waardoor je als klant een virtuele wandeling door je toekomstige woning maakt. Hierdoor krijg je een goed beeld van de grootte van verschillende ruimtes en de beleving van de woning. Wij kunnen ook verschillende kleurencombinaties laten zien van bijvoorbeeld de gevelbekleding wat helpt in het maken van keuzes.

Wat als ik graag iets wil bouwen dat afwijkt van het bestemmingsplan?2020-03-02T15:29:11+01:00

Onze afdeling Ruimtelijke Ordening helpt graag met alle ruimtelijke plannen. Denk daarbij aan principeverzoeken, alle soorten vergunningaanvragen , kruimelafwijkingen, projectafwijkingsbesluiten, ruimtelijke onderbouwingen en bestemmingsplannen.

Bouwen jullie ook levensloopbestendige woningen?2020-03-02T15:29:37+01:00

Ja, bijna alle woningen die we ontwerpen en bouwen zijn levensloopbestendig.

Groenveste woningen zijn voorbereid op het langer zelfstandig thuis wonen. In het ontwerp maken we een verbinding met je wensen en eisen voor nu eist en met behoeftes die je op de oude dag wenst. De aankoop van een woning is een grote investering en door nu preventief te werken en aandacht te schenken aan levensloopbestendig wonen voorkom je grote verbouwingen op de oude dag. In het ontwerp gaat de aandacht daarom nu al uit naar een logische en praktische indeling en inrichting van de woning.

Ga naar de bovenkant