Veelgestelde vragen2021-08-06T14:08:31+02:00

VEELGESTELDE VRAGEN

Het bouwen van een woning gaat gepaard met een grote uitgave en is niet iets wat je jaarlijks doet. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat het een aantal vragen bij jou oproept. Wij hebben alvast een aantal van de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

VRAGEN OVER EEN WONING BOUWEN ONDER ARCHITECTUUR:

Wat als ik moeite heb met tekeningen lezen en om in te beelden hoe groot werkelijk iets is of hoe mijn toekomstige woning er uit komt te zien?2021-05-18T10:47:46+02:00

Wanneer de architect het hoofd vol ideeën van de klant vertaald heeft in een ontwerp wil je weten of het ontwerp ook daadwerkelijk het gevoel geeft waar jij naar op zoek bent. De meeste mensen onder ons kunnen moeilijk een tekening inbeelden, gelukkig heeft GroenVeste een oplossing!

Onze visuele ontwerpers laten een log 3D model helemaal tot leven komen, waardoor je als klant een virtuele wandeling door je toekomstige woning maakt. Hierdoor krijg je een goed beeld van de grootte van verschillende ruimtes en de beleving van de woning. Wij kunnen ook verschillende kleurencombinaties laten zien van bijvoorbeeld de gevelbekleding wat helpt in het maken van keuzes.

Wat als de GroenVeste werkwijze en woningen mij aanspreken maar mijn droomwoning er niet tussen staat?2021-05-18T10:49:05+02:00

Dat kan kloppen, want voor iedere opdrachtgever ontwerpen wij een unieke woning op maat.

Ons doel is om een woning te creëren die bij je past en die aansluit op je woonwensen en persoonlijke voorkeuren. Naast wensen en eisen zijn ook de locatie en de situatie voor iedere opdrachtgever verschillend. Ook kan het voorkomen dat je persoonlijke voorkeursstijl niet tussen onze referenties staat, maar dat is geen probleem. Wij kunnen in iedere stijl unieke woningen op maat ontwerpen. Je herkent een woning van GroenVeste altijd aan de hoogwaardige materialen, unieke ontwerpen en aandacht voor duurzaamheid en hoogwaardige installaties.

VRAGEN OVER ONZE WERKWIJZE:

Wat zijn de voordelen van prefab bouwen?2021-07-16T15:07:21+02:00

Door de uitvoerige aanloop kan de woning grotendeels in de fabriek gebouwd worden. Het grote voordeel hiervan is dat onder geconditioneerde omstandigheden gewerkt kan worden dat het werk minder zwaar wordt.

Weersinvloeden spelen er niet in een fabriek zodat er nauwkeuriger gepland kan worden. En waar mogelijk worden robots toegepast om zwaar werk te verlichten. De kozijnen worden geverfd door een robot, dankzij computersturing sneller en nauwkeuriger dan een mensenarm zou kunnen. Ook kunnen wij op deze manier zorgen voor een gezondere werkomgeving voor onze medewerkers.

Het resultaat van deze werkwijze is dat je sneller je nieuwe leefomgeving kan betrekken en kan besparen op doorloopkosten. In het hele proces sluit alles naadloos op elkaar aan, zowel in techniek als timing.

Wat is een 3D BIM-model?2021-07-16T15:04:43+02:00

BIM staat voor Building Information Modeling, letterlijk vertaald: het maken van een bouwwerkinformatiemodel. In een BIM-model modelleren we alle informatie die nodig is om jouw toekomstige woning daadwerkelijk te realiseren. Een 3D BIM-model is dus meer dan alleen een 3D model. Het draait namelijk om de samenwerking tussen de verschillende disciplines in de gehele bouwketen.

Waarin onderscheidt de bouwtechniek van GroenVeste zich?2021-05-18T10:46:33+02:00

GroenVeste bouwt kwaliteitshuizen met behulp van het Bouw Informatie Model (BIM). Dit houdt in dat wij met uiterst innovatieve software vanaf het begin ontwerpen in 3D. Voor jou als opdrachtgever heeft dit een aantal aanzienlijke voordelen:

 • Je kunt de woning meteen in 3D bewonderen in plaats van een platte tekening;
 • Eventuele aanpassingen kunnen direct door ons verwerkt worden;
 • Door in 3D te denken en te ontwerpen zien wij eerder kansen om een leefomgeving te creëren welke aan alle praktische en technische gemakken voldoet maar ook esthetisch klopt;
 • Het BIM model wordt gecontroleerd en gemodelleerd door de architecten en engineers van GroenVeste. Dit houdt in dat wij het mogelijk maken om de casco van je woning grotendeels in de fabriek te laten prefabriceren.
 • Het vooraf uitdenken van het gehele bouwproces zorgt ervoor dat we in hoog tempo je woning kunnen bouwen.
Bouwen jullie ook levensloopbestendige woningen?2021-05-18T10:47:52+02:00

Ja, bijna alle woningen die we ontwerpen en bouwen zijn levensloopbestendig.

GroenVeste woningen zijn voorbereid op het langer zelfstandig thuis wonen. In het ontwerp maken we een verbinding met je wensen en eisen voor nu eist en met behoeftes die je op de oude dag wenst. De aankoop van een woning is een grote investering en door nu preventief te werken en aandacht te schenken aan levensloopbestendig wonen voorkom je grote verbouwingen op de oude dag. In het ontwerp gaat de aandacht daarom nu al uit naar een logische en praktische indeling en inrichting van de woning.

Wat als ik graag iets wil bouwen dat afwijkt van het bestemmingsplan?2021-05-18T10:48:17+02:00

Onze afdeling Ruimtelijke Ordening helpt graag met alle ruimtelijke plannen. Denk daarbij aan principeverzoeken, alle soorten vergunningaanvragen , kruimelafwijkingen, projectafwijkingsbesluiten, ruimtelijke onderbouwingen en bestemmingsplannen.

In welk deel van Nederland is GroenVeste actief?2021-05-19T10:39:46+02:00

Een vuistregel welke wij hanteren om te checken of jouw bouwlocatie in het werkgebied van GroenVeste ligt: wij gaan uit van een straal van ongeveer 100 km rondom Staphorst en/of een reistijd van max. 1 uur.

Wij hebben helaas geen landelijke dekking omdat we een relatief klein bouwbedrijf zijn. We zijn een all-in service woningbouwer en bedienen onze opdrachtgevers van ontwerp tot oplevering. Ook na oplevering willen wij en onze onderaannemers snel klaar kunnen staan voor service & onderhoud waarbij het servicegebied gelijk is aan ons werkgebied.

Groenveste werkgebied
Wat maakt GroenVeste anders?2021-05-18T10:56:20+02:00

GroenVeste is een architectenbureau en bouwbedrijf in één. Waarbij je traditioneel voor een maatwerkwoning een architect en aannemer inschakelt kan je bij GroenVeste terecht voor een unieke woning op maat. Met alle specialisten onder één dak ontwerpen én bouwen wij woningen voor particuliere opdrachtgevers. Van kavel tot sleuteloverdracht heb je ten allen tijde te maken met één en dezelfde partij, wat zorgt voor minder afstemmingsrisico en dus minder zorgen.

VRAGEN OVER BOUWMETHODIEKEN:

Welke bouwmethodieken gebruikt GroenVeste?2021-05-19T10:49:47+02:00

Bij GroenVeste werken we niet met vaste bouwmethoden. De kracht van het ontwerp staat op één dus dat vormt de basis bij de keuze voor een bouwmethode. In de basis kiezen we uit drie bouwmethodieken: houtskeletbouw, keramische bouw of kruislaaghout (CLT). Samen kijken we welke eigenschappen belangrijk zijn en op basis daarvan bepalen we welke bouwmethode het best aansluit op jouw unieke woning op maat. Een combinatie van verschillende bouwmethodieken kan bij sommige projecten de perfecte oplossing zijn.

Naast bouwvoorschriften, budget, kenmerken van de bouwgrond en het gewenste niveau van wooncomfort letten we bij de keuze voor bouwmethode ook op maatvastheid, kwaliteit, duurzaamheid en de mate van prefab.

Wat is kruislaaghout (CLT)?2021-05-19T10:30:41+02:00

CLT is opgebouwd uit minimaal drie kruislings verlijmde enkel laags latten die haaks op elkaar geplaatst zijn. Het constructiemateriaal komen qua sterkte en stijfheid in de buurt van beton. Doordat de panelen computergestuurd gezaagd worden, is de ontwerpvrijheid groot. Ronde vormen zijn geen probleem en het hout is direct op afwerkniveau. Er is dus geen verf of stuclaag nodig om het ‘mooi’ te maken.

Wat houdt de keramische bouwmethode in?2021-07-30T11:10:43+02:00

Bij onze keramische bouwmethode maken we gebruik van traditionele materialen: een betonnen vloer en bakstenen muren. Deze bouwmethodiek lijkt dan ook veel op de traditionele bouwmethode zoals de meeste aannemers werken. In de uitvoering werkt het bij ons net iets anders. Wij prefabriceren het casco van de woning waardoor de woning in 2 tot 3 weken na start van de bouw wind- en waterdicht is.

Lees meer over de keramische bouwmethodiek

Wat is houtskeletbouw?2021-07-30T11:11:06+02:00

Prefab houtskeletbouw is gebaseerd op een uitgekiend principe: in onze werkplaats in Staphorst worden complete daken, wanden en vloerelementen voorbereid en getimmerd inclusief isolatie, installatie, afwerking en kozijnen. Hierdoor is de woning onmiddellijk wind- en waterdicht en kan de binnen-afbouw meteen starten na montage. Houtskeletbouw biedt volledige vrijheid wat betreft de gevelafwerking: beplating, natuursteen en zelfs metselwerk zijn mogelijk.

Lees meer over houtskeletbouw

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE KOSTEN VAN EEN HUIS BOUWEN:

In welke prijsklassen bouwt GroenVeste?2021-05-19T10:23:55+02:00

De prijsklassen waarin GroenVeste bouwt zijn:

 • € 400.000,- € 450.000,-
 • € 450.000,- € 500.000,-
 • € 500.000,- € 550.000,-
 • € 550.000,- € 600.000,-
 • € 650.000,- € 750.000,-
 • > € 750.000,-
Waarom is het bouwen van een woning tegenwoordig duurder dan vroeger?2021-05-19T10:08:04+02:00

Bouwen is de laatste jaren duurder geworden. Dit komt met name door strengere energie- en milieunormen. Om aan de strengere energienormen te voldoen zijn er voornamelijk hoogwaardige installaties toegepast. Denk aan ventilatiesystemen, extra isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. De prijsverhoging zit hem dus met name in de kwaliteit van de wanden en de installatie om zo tot een energiezuinige of energie neutrale woning te komen. Daarnaast zijn de bouwmaterialen gemiddeld 3 tot zelfs 15 procent duurder geworden. Los van de bouwkosten zijn er ook toenemende kosten en het geringe aanbod van bouwgrond.

Vergelijk het met de ontwikkeling van een auto: waarbij de installatie van de eerste Volkswagen Golf bestond uit alleen een ventilator, zit een auto tegenwoordig vol met technologie. Zo ontwikkelt de techniek van een woning zich ook door, wat vraagt om een grote investering vooraf.

Hoe wordt een prijs van een GroenVeste woning opgebouwd?2021-05-19T10:52:28+02:00

Na een kennismaking gaan we met een van onze architecten sparren over jouw bouwplannen. Aan de hand van je situatie, locatie en specifieke woonwensen werken we al schetsend naar een massa verdeling en een vlekkenplan. Dit wordt vervolgens uitgewerkt in ons 3D tekenprogramma waardoor we tot een massamodel komen welke het volume weergeeft. Het aantal kuubs maal een kuubprijs geeft een prijsindicatie. De kuubprijs hangt af van de complexiteit van de woning.

Het massamodel met bijhorende prijsindicatie is in combinatie met het Programma van Eisen het vertrekpunt voor een Voorlopig Ontwerp (VO). Na de ontwerpfase volgt een kostenraming en gaan wij calculeren. We willen zoveel mogelijk tot een totaalprijs komen om meer-/minder werken te voorkomen. Zo weet je bij GroenVeste precies waar je aan toe bent. Als we uiteindelijk akkoord zijn over de prijs stellen we een aannemingsovereenkomst op en kan het feestje bijna beginnen.

Wat kost het bouwen van een GroenVeste woning?2021-08-17T14:58:34+02:00

Iedere droomwoning is anders. Wij leveren altijd maatwerk dus we kunnen geen standaardtarieven op onze site weergeven. Het bouwen van een woning is erg afhankelijk van je persoonlijke wensen, het type woning, de beeldverwachtingen en de technische wensen. Daarnaast kan de marktsituatie en de bouwlocatie ook meespelen.

Om een indicatie te kunnen geven ramen wij bouwkosten op basis van ervaringen en kengetallen en het BouwkostenKompas. Voor een eerste grove berekening van de totale kosten, waarbij we uitgaan van de standaard GroenVeste kwaliteit, kun je rekening houden met een ‘vanaf prijs’ van €600,- per kuub (incl. BTW).

Voorbeeld: stel je wil een huis bouwen van 700 m3. Dan moet je rekening houden met 700 * € 600,- = € 420.000 inclusief BTW. Voor dit bedrag begeleiden we het hele proces van ontwerp tot en met oplevering. Bekijk de handige GroenVeste checklist om te zien welke kosten standaard inbegrepen zijn of wij optioneel aanbieden.

Prijsindicaties geven een impressie waar geen rechten aan kunnen worden ontleend.

Bekijk de Groenveste checklist
WIL JE INSPIRATIE OPDOEN VOOR UW NIEUWE DROOMWONING?

Vraag gratis onze Beter Bouwen brochure aan over duurzaam bouwen, de woning van de toekomst, woontrends van 2021 en nog veel meer!

ONTVANG GRATIS ONZE BROCHURE
HEB JIJ BOUWPLANNEN WAARMEE WIJ JOU KUNNEN HELPEN

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij leren graag jouw specifieke woonwensen kennen zodat we met je mee kunnen denken over jouw nieuwe droomhuis.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP