Veelgestelde vragen2021-08-06T14:08:31+02:00

VEELGESTELDE VRAGEN

Het bouwen van een woning gaat gepaard met een grote uitgave en is niet iets wat je jaarlijks doet. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat het een aantal vragen bij jou oproept. Wij hebben alvast een aantal van de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.

VRAGEN OVER EEN WONING BOUWEN ONDER ARCHITECTUUR:

Wat als ik moeite heb met het lezen van tekeningen en niet goed kan inbeelden hoe mijn toekomstige woning eruit komt te zien?2021-12-10T15:25:43+01:00

Wanneer de architect alle ideeën van de klant heeft vertaald naar een ontwerp, wil je natuurlijk graag weten of het ontwerp ook daadwerkelijk het gevoel heeft waar je naar op zoek bent. Veel mensen vinden het lastig om het ontwerp echt voor zich te zien, maar gelukkig heeft GroenVeste hier een oplossing voor.

Onze visueel ontwerpers laten een 3D model helemaal tot leven komen, waardoor je als klant een virtuele wandeling door je toekomstige woning kunt maken. Hierdoor krijg je een goed beeld van de grootte van verschillende ruimtes en de beleving van de woning. Ook kunnen we verschillende kleurencombinaties laten zien van bijvoorbeeld de gevelbekleding, wat helpt in het maken van je keuze.

Wat als de werkwijze en woningen van GroenVeste mij aanspreekt, maar mijn droomwoning er niet tussen staat?2021-12-10T15:30:47+01:00

Dit is geen probleem. Wij ontwerpen namelijk voor elke opdrachtgever een unieke woning op maat.

Ons doel is om een woning te creëren die bij je past en die aansluit op je woonwensen en persoonlijke voorkeuren. Naast eisen en wensen, zijn ook de locatie en de situatie voor iedere opdrachtgever verschillend. Ook kan het voorkomen dat je persoonlijke voorkeursstijl niet tussen onze referenties staat, maar dit is geen enkel probleem. Je herkent een woning van GroenVeste altijd aan de hoogwaardige materialen, unieke ontwerpen en aandacht voor duurzaamheid en hoogwaardige installaties.

VRAGEN OVER ONZE WERKWIJZE:

Wat zijn de voordelen van prefab bouwen?2021-12-14T10:49:19+01:00

Door de goede voorbereiding kan de woning grotendeels in de fabriek worden gebouwd. Het grote voordeel hiervan is dat onder geconditioneerde omstandigheden gewerkt kan worden en dit maakt het aanzienlijk minder zwaar voor onze timmermannen.

Weersinvloeden spelen niet mee in de fabriek en hierdoor kan er nauwkeurigere gepland worden en waar mogelijk worden robots gebruikt om zwaar werk te verrichten. Zo worden bijvoorbeeld de kozijnen geverfd door een robot. Dit gebeurt, dankzij computersturing, sneller en nauwkeuriger dan een mensenarm zou kunnen. Op deze manier zorgen wij voor een gezondere werkomgeving voor onze medewerkers.

Het resultaat van deze werkwijze is dat wij in hoog tempo je woning kunnen bouwen. Binnen enkele weken is de woning wind- en waterdicht, waardoor de woning niet lang open gesteld wordt aan allerlei weersinvloeden. In het hele proces sluit alles naadloos op elkaar aan, zowel in techniek als in timing.

Wat is een 3D BIM-model?2021-12-10T15:42:52+01:00

BIM staat voor Building Information Modeling, letterlijk vertaald: ‘Het maken van een bouwwerk-informatiemodel’. In een BIM-model modelleren we alle informatie die nodig is om jouw toekomstige woning te kunnen realiseren. Een  3D BIM-model is dus meer dan alleen een 3D model. Het draait namelijk om de samenwerking tussen de verschillende disciplines in de gehele bouwketen.

Waarin onderscheidt de bouwtechniek van GroenVeste zich?2021-12-10T16:02:19+01:00

GroenVeste bouwt kwaliteitshuizen met behulp van het Bouw Informatie Model (BIM). Dit houdt in dat wij met de slimste software vanaf het begin ontwerpen in 3D. Voor jou als opdrachtgever heeft dit een aantal voordelen:

  • Je kunt de woning meteen in 3D bewonderen, in plaats van een platte tekening;
  • Eventuele aanpassingen kunnen direct door ons verwerkt worden;
  • Door in 3D te denken en te ontwerpen zien wij eerder kansen om een leefomgeving te creëren die aan alle praktische en technische gemakken voldoet, maar ook esthetisch klopt;
  • Het BIM-model wordt gecontroleerd en gemodelleerd door de architecten en engineers van GroenVeste. Dit houdt in dat wij het mogelijk maken om de casco van je woning grotendeels in de fabriek te laten prefabriceren;
  • Het vooraf uitdenken van het gehele bouwproces zorgt ervoor dat we in hoog tempo je woning kunnen bouwen.
Bouwen jullie ook levensloopbestendige woningen?2021-12-10T16:18:18+01:00

Ja, bijna alle woningen die we ontwerpen en bouwen zijn levensloopbestendig.

De woningen van GroenVeste zijn voorbereidt op het langer zelfstandig thuis kunnen wonen. In het ontwerp maken we verbinding tussen de eisen en wensen die je nu hebt en de eisen en wensen die je hebt voor de toekomst. De aankoop van een woning is een grote investering en door nu preventief te werken en aandacht te schenken aan levensloopbestendigheid, voorkomt dit grote verbouwingen in de toekomst. In het ontwerp gaat de aandacht daarom nu al uit naar een logische en praktische indeling en inrichting van de woning.

Wat als ik graag iets wil bouwen wat afwijkt van het bestemmingsplan?2021-12-10T16:20:39+01:00

Onze afdeling Gebiedsontwikkeling helpt je graag met alle ruimtelijke plannen. Je kunt hierbij denken aan principe verzoeken, alle soorten vergunningsaanvragen, kruimelafwijkingen, project-afwijkingsbesluiten, ruimtelijke onderbouwingen en bestemmingsplannen.

Wat maakt GroenVeste anders?2021-12-10T16:35:17+01:00

GroenVeste is een architectenbureau en bouwbedrijf in één. Bij GroenVeste kun je terecht voor een unieke woning op maat en hoef je niet meerdere partijen in te schakelen. Met alle specialisten onder één dak ontwerpen en bouwen wij woningen voor particuliere opdrachtgevers. Van kavel tot sleuteloverdracht, je hebt ten alle tijden te maken met dezelfde partij. Dit zorgt voor minder afstemmingsrisico’s en dus voor minder zorgen.

VRAGEN OVER BOUWMETHODIEKEN:

Welke bouwmethodieken gebruikt GroenVeste?2022-08-30T13:48:57+02:00

Bij GroenVeste werken we niet met vaste bouwmethoden. De kracht van het ontwerp staat op één dus dat vormt de basis bij de keuze voor een bouwmethode. In de basis kiezen we uit drie bouwmethodieken: CLT, houtskeletbouw en keramische bouw (traditionele bouw). Samen kijken we welke eigenschappen belangrijk zijn en op basis daarvan bepalen we welke bouwmethode het best aansluit op jouw unieke woning op maat. Een combinatie van verschillende bouwmethodieken kan bij sommige projecten de perfecte oplossing zijn.

Naast bouwvoorschriften, budget, kenmerken van de bouwgrond en het gewenste niveau van wooncomfort letten we bij de keuze voor bouwmethode ook op maatvastheid, kwaliteit, duurzaamheid en de mate van prefab.

Wat is kruislaaghout (CLT)?2022-08-30T13:49:48+02:00

De sterke, massief houten constructieplaten zijn opgebouwd uit kruislings verlijmde vuren platen of lamellen. CLT is een volledige vervanging voor metselwerk of beton en het is een duurzame manier van bouwen. Bouwen in CLT brengt veel voordelen met zich mee. CLT kan worden gebruikt voor wanden, vloeren en dakconstructies.

CLT is een erg sterk bouwmateriaal. Bij het verlijmen wordt het materiaal onder hoge druk samengeperst. Daardoor ontstaat er een stabiele en stijve plaat. Het uitzetten, vervormen of krimpen van het hout is hierdoor tot een minimum beperkt. Door de karakteristieke uitstraling is het zeer geschikt voor de woningbouw en het is gemakkelijk af te werken.

Hout is van nature vochtregulerend en beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen. De luchtvochtigheid blijft daardoor op een constanter niveau. Dit heeft een positieve invloed op het binnenklimaat van de woning en op het energieverbruik. Bouwen in hout scheelt ook enorm veel in CO2-uitstoot. Bomen zetten CO2 uit de lucht om in vast materiaal. Zodra een boom gekapt wordt, neemt deze geen CO2 meer op. Wanneer het hout vervolgens wordt verwerkt tot CLT-hout en wordt gebruikt in de bouw, blijft de CO2 tijdens de levensduur van het huis opgeslagen. Hierdoor voorkom je dus dat de uitstoot opnieuw vrijkomt.

Een ander voordeel van bouwen in CLT is dat het materiaal het mogelijk maakt om sneller te bouwen. Het is lichter dan baksteen of beton en het laat zich makkelijk verwerken. De geprefabriceerde onderdelen zijn groot, maatvast en eenvoudig aan elkaar te koppelen. Bovendien heb je bij het verwerken niet te maken met bouwvocht en droogtijden en is de constructie meteen belastbaar. Uitsparingen voor bijvoorbeeld leidingwerk, maar ook voor spotjes en lichtpunten kunnen heel nauwkeurig worden aangebracht.

Wat is houtskeletbouw?2022-08-30T13:47:28+02:00

Prefab houtskeletbouw is gebaseerd op een uitgekiend principe: in onze werkplaats in Staphorst worden complete daken, wanden en vloerelementen voorbereid en getimmerd inclusief isolatie, installatie, afwerking en kozijnen. Hierdoor is de woning onmiddellijk wind- en waterdicht en kan de binnen-afbouw meteen starten na montage. Houtskeletbouw biedt volledige vrijheid wat betreft de gevelafwerking: beplating, natuursteen en zelfs metselwerk zijn mogelijk.

Lees meer over houtskeletbouw

Wat houdt de keramische bouwmethode in?2022-08-30T13:47:31+02:00

Bij onze keramische bouwmethode maken we gebruik van traditionele materialen: een betonnen vloer en bakstenen muren. Deze bouwmethodiek lijkt dan ook veel op de traditionele bouwmethode zoals de meeste aannemers werken. In de uitvoering werkt het bij ons net iets anders. Wij prefabriceren het casco van de woning waardoor de woning in 2 tot 3 weken na start van de bouw wind- en waterdicht is.

Lees meer over de keramische bouwmethodiek

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE KOSTEN VAN EEN HUIS BOUWEN:

Waarom is het bouwen van een woning tegenwoordig duurder dan vroeger?2021-12-10T17:04:22+01:00

Het bouwen van een woning is de afgelopen jaren steeds duurder geworden. Dit komt met name door strengere energie- en milieunormen. Om aan deze strengere energienormen te kunnen voldoen, zijn er voornamelijk hoogwaardige installaties toegepast. Je kunt hierbij denken aan ventilatiesystemen, extra isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. De prijsverhoging zit dus met name in de kwaliteit van de wanden en de installaties, om zo tot een energiezuinige of energie neutrale woning te komen. Daarnaast zijn de bouwmaterialen duurder geworden. Los van de bouwkosten, zijn er ook toenemende kosten en het geringe aanbod van bouwgrond speelt hier ook in mee.

Je kunt het vergelijken met de ontwikkeling van een auto: de installatie van de eerste Volkswagen Golf bestond uit alleen een ventilator en tegenwoordig zit een auto vol met technologie. Op deze manier ontwikkelt de techniek van een woning zich ook en dit vraagt om een grote investering vooraf.

Hoe wordt de prijs van een GroenVeste woning opgebouwd?2021-12-10T17:08:43+01:00

Na de kennismaking gaan we met onze architecten sparren over jouw bouwplannen. Aan de hand van je situatie, locatie en specifieke woonwensen werken we, al schetsend, naar een massa verdeling en een vlekkenplan toe. Dit wordt vervolgens uitgewerkt in ons 3D tekenprogramma, waardoor we tot een massamodel komen die het volume van de woning weergeeft. Het aantal kuubs maal een kuubprijs geeft dan een prijsindicatie. De kuubprijs hangt af van de complexiteit van de woning.

Het massamodel, met bijbehorende prijsindicaties, is samen met het Programma van Eisen het vertrekpunt voor een voorlopig ontwerp. Na de ontwerpfase volgt een kostenraming en gaan wij rekenen. We proberen zoveel mogelijk tot een totaalprijs te komen om meer-/minder werken te voorkomen. Zo weet je bij GroenVeste precies waar je aan toe bent. Als we akkoord zijn over de prijs stellen we een aannemingsovereenkomst op en kan het bouwen van je woning bijna beginnen.

Wat kost het bouwen van een GroenVeste woning?2021-12-10T17:10:43+01:00

Iedere droomwoning is anders. Wij leveren altijd maatwerk, dus we kunnen geen standaardtarieven geven. Het bouwen van een woning is erg afhankelijk van je persoonlijke wensen, het type woning, de beeldverwachting en de technische wensen. Daarnaast kan de marktsituatie en de bouwlocatie ook meespelen.

Om een indicatie te kunnen geven ramen wij bouwkosten op basis van ervaringen, kerngetallen en het Bouwkostenkompas.

Bekijk de Groenveste checklist
WIL JE INSPIRATIE OPDOEN VOOR UW NIEUWE DROOMWONING?

Vraag gratis onze Unieke woningen op maat Brochure aan over duurzaam bouwen, de woning van de toekomst, woontrends van 2021 en nog veel meer!

ONTVANG GRATIS ONZE BROCHURE
HEB JIJ BOUWPLANNEN WAARMEE WIJ JOU KUNNEN HELPEN

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij leren graag jouw specifieke woonwensen kennen zodat we met je mee kunnen denken over jouw nieuwe droomhuis.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP
Ga naar de bovenkant