Project omschrijving

THE ONE RING

Almere

The One Ring

  • Woonprogramma rond patio

  • Daglicht vanuit patio

  • Natuur inclusieve woning

Dit ontwerp is tot stand gekomen in lijn met de ambities van de opdrachtgever en de filosofie van Oosterwold. De opdrachtgever heeft een schematisch concept neergelegd, waarbij de bezonning van de verschillende ruimtes, vanuit een centrale patio, bepalend is door de organisatie van het programma. Daarnaast wilde de opdrachtgever graag een duurzame woning. Niet alleen energetisch duurzaam, maar ook qua architectuur en beleving.

ONTWERPVISIE

De wens van de opdrachtgever is vertaald naar een zuiver cirkelvormige patio. De centrale cirkelvormige patio is noordwaarts verschoven ten opzichte van de buitenring waardoor er een ruimtelijke hiërarchie ontstaat in de plattegrond. Aan de noordzijde ontstaat een dunnere ring dan aan de zuidzijde.

De daglichttoetreding is precies omgekeerd ten opzichte van de ligging op de windrichting en vind in hoofdzaak plaats vanuit de patio. Daardoor krijgen de westelijk gelegen slaapkamers direct zonlicht vanuit het oosten en de oostelijk gelegen woonkamer, keuken en eetkamer direct zonlicht vanuit het westen. De manier waarop daglicht een rol speelt in deze woning zorgt voor een hogere gebruikskwaliteit en een betere gezondheid. De woning sluit aan op de menselijke behoefte aan licht en visueel comfort.

PLATTEGROND

De entree van de woning ligt aan de noordoostzijde van de ring. Een gebogen overdekte route leidt naar deze entree. In het dunne deel van de ring ligt de entree, techniekruimte, berging en het sanitair. In de westvleugel vind je de slaapkamers en in de oostvleugel de woonkamers. De horizontale organisatie en ringvormige plattegrond, rondom de groene patio, zorgen voor een hoge belevingswaarde van het gebouw. Hierdoor scoort het ook beter op het gebied van duurzaamheid.

Aan de zuidkant van de patio is de cirkel geopend. De patio is hier verbonden met het landschap. Aan de buitenzijde voert een overdekte route langs de gebogen gevel naar de ruime en open entree. De buitenzijde van de woning heeft een doorlopend systeem van verticale lamellen die als een filter werkten tussen de buitengevel, de gevelopeningen en de beschutte route naar de entree. De gevel rondom de patio, in het hart van de omgeving, is volledig van glas en voorziet de woning van (zon) licht.

The One Ring ligt historisch gezien op de bodem van de vroegere Zuiderzee. De vormgeving van de westgevel is een metafoor voor deze historische context. Op de gevel is de contour van de oude zeekust in reliëf aangebracht gezien en geprojecteerd vanuit de ring. De ramen in deze gevel zijn gericht naar verschillende belangrijke steden aan de Zuiderzee van waaruit het achterland per schip bereikbaar was zoals Amsterdam, Muiden en Huizen.

VISUALISATIES

WONINGKENMERKEN

Gevelbekleding Fraké Platonium 5 Platowood Natural Color Oil
Lamellen Iroko
Kozijnen Ral 9018 grijsbruin, zijdeglans
Dak (ring) Cortenstaal
Vlonders Bilinga vergrijzend

WONINGKENMERKEN

Gevelafwerking: Fraké Platonium 5 – Platowood Natural Color Oil
Lamellen: Lamellen Iroko
Kozijnen: Ral 9018 grijsbruin, zijdeglans
Dak (ring): Cortenstaal
Vlonders: Bilinga vergrijzend

MODERN HUIS

Je kunt een modern huis herkennen aan de strakke vormgeving en het gebruik van glas, beton en licht. De kracht van een modern huis zit hem in eenvoud. Daarom houden we in de ontwerpfase van een modern huis ‘less is more’ in ons achterhoofd.

Lees meer over moderne woningen