Project omschrijving

FOR THE FOREST HOUSE

Almere

FOR THE FOREST HOUSE

  • Bosrijke omgeving

  • Biodiversiteit wordt gestimuleerd

  • Groene patio’s

De kavels bevinden zich in het oorspronkelijke Muiderbos, langs een kronkelend beekje. Je woont hier dus letterlijk tussen én onder de bomen. Er geldt hier voor de uitstraling van de woning één belangrijk uitgangspunt: de architectuur is ondergeschikt aan het landschap, net zoals de woonomgeving.

ONTWERPVISIE

In het Muiderbos wordt een bijzonder woonmilieu gecreëerd. In dit bos, in de buurt van de slingerende Muiderzandkreek en de imposante beukenlaan van het Muiderzandpad, liggen 30 kavels, geclusterd in een vijftal laren. De exclusiviteit van de locatie op open plekken in het bos vraagt om een zorgvuldige bijdrage aan de omgevingskwaliteit. Bij deze woning in het bos is, naast het woonprogramma, ook letterlijk ruimte gelaten voor de natuur. De woning heeft daarom ook de naam ‘For the Forest House’ gekregen.

Ontwerpvisie For The Forest House

Op verschillende plekken zijn diepe insneden gemaakt om de zwevende houten terrassen te integreren in de bouwmassa. Hierdoor wordt de footprint van de woning geminimaliseerd. Op de verdieping zijn insneden en groene patio’s gemaakt, die letterlijk teruggegeven worden aan de natuur. Enerzijds om de geminimaliseerde footprint van de woning aanvullend te compenseren, anderzijds om de biodiversiteit verder te stimuleren. Beleving van, en zicht op de natuur om en in de woning verrijkt en verdiept de woonbeleving.

DE TUIN

De tuin van de woning wordt gevormd door het bos. Aan de voorzijde is een zo beperkt mogelijk deel van de kavel op straatniveau gebracht voor het parkeren van één of twee auto’s. Het boslandschap loopt door onder de zwevende vlonders en biedt ruimte aan bosdiertjes.

Er worden geen bouwkundige erfafscheidingen toevoegt. Deze worden gecreëerd door middel van natuurlijke begroeiing.

Doorsnede For The Forest House

GROENE DAKEN

Door de toepassing van groene daken wordt er een verrijking voor het stadslandschap en recreatie gecreëerd. Daarnaast biedt het ook een bodem voor allerlei dieren en planten en is het waardevol voor de biodiversiteit. Groene daken zijn uitstekend geschikt om regenwater op te vangen. Het opgevangen regenwater kan in een later stadium worden gebruikt om bijvoorbeeld de daktuin water te geven.

Doorsnede For The Forest House 2

PLATTEGRONDEN

De entree van de woning ligt aan de kant van de Laar, onder een insnede. Aan dit entreeterras ligt ook de groene patio, in het hart van de woning. De woning opent zich aan de noord- en oostzijde met een aantal ruime insnedes richting het bos. De woonkamer en leefkeuken hebben een plafondhoogte van 3.6 meter, waardoor er extra woonkwaliteit en lichtinval ontstaat.

De route door de woning voert langs een groene patio op de begane grond, naar een wigvormige ruimte met twee daklichten die de verdieping in tweeën splitst. Vanuit deze lichtweg is zicht op de groene patio’s. De ene helft van de verdieping heeft een split level, waarvan het lage deel voor de gasten is. In het hoge gedeelte ligt de masterbedroom. De andere helft van de verdieping heeft twee slaapkamers voor de kinderen, waarbij er rekening is gehouden met een mogelijke splitsing naar drie slaapkamers.

De berging voor onder andere fietsen en tuinspullen is geïntegreerd in de hoofmassa, zodat er geen enkel bijgebouw gerealiseerd hoeft te worden en de ruimte die ingenomen wordt tot het minimum blijft beperkt.

Plattegrond begane grond For The Forest House
Plattegrond eerste verdieping For The Forest House

VISUALISATIES

WONINGKENMERKEN

Gevel Platowood Donkerbruin/zwart transparant
Inhoud 1.050 m3 en de Bruto vloeroppervlakte is 267 m2
Onderkant overstek Platowood Donkerbruin/zwart transparant
Kozijnen Aluminium Ral 8022
Ramen Aluminium Ral 8022
Deuren Aluminium Ral 8022
Voordeur/berging Platowood Donkerbruin/zwart transparant
Raamdorpels Aluminium zetwerk Ral 8022
Dakrand Aluminium zetwerk Ral 8022
Dakbedekking EPDM Zwart en sedum
Vlonders Hout Bankirai vergrijzend

WONINGKENMERKEN

Gevel: Platowood donkerbruin/zwart transparant

Inhoud: 1.050 m3 en de Bruto vloeroppervlakte: 267 m2
Onderkant overstek: Platowood donkerbruin/zwart transparant
Kozijnen: Aluminium Ral 8022
Ramen: Aluminium Ral 8022
Deuren:
Aluminium Ral 8022
Voordeur/berging:
Platowood donkerbruin/zwart transparant
Raamdorpels:
Aluminium zetwerk, Ral 8022
Dakrand:
Aluminium zetwerk, Ral 8022
Dakbedekking:
EPDM, Zwart en sedum
Vlonders:
Hout, Bankirai vergrijzend

KUBUSWONING

De naam zegt eigenlijk het al: een kubuswoning bestaat uit meerdere vierkante blokken die op elkaar gestapeld zijn. Door de gevels van de verschillende kubussen met een ander materiaal af te werken, krijgt de woning een moderne uitstraling.

Lees meer over kubuswoningen