Project omschrijving

EIGENTIJDSE SPANTWONING

Zuidveen

EEN ONTWERP MET DAARIN ASPECTEN VAN EEN BOERDERIJ, KERK EN LIGBOXENSTAL

  • Hoofdvolume met hellend dak en gevelpannen

  • Veel glas voor ruimtelijkheid, uitzicht en daglicht

  • Houten lamellen die dienen als zonwering

Bij deze woning was onze architect Folkert zowel opdrachtgever als architect. Hij heeft zijn eigen droomwoning ontworpen. Hij had een schuurwoning met eigentijdse stijl door vormgeving en gevelcompositie voor ogen.

ONTWERPVISIE

De sobere hoofdvorm en de combinatie van hout en vlakke dakpannen die tot aan de grond doorlopen voldoen geheel aan de moderne opvattingen over architectuur, maar het past ook tussen de traditionele architectuur van de omliggende woningen. De hoofdvorm afgeleid van een veenboerderij. Hiervan staan er veel in de omgeving. Alleen de maatvoering is wat groter.

De unieke constructie met houten spantbenen is afgeleid van een ligboxenstal. Deze manier van constructie zorgt ervoor dat de woning vrij in te delen is. De zijwanden zijn 4,5 meter hoog. De houten spantbenen zijn ook gebruikt voor de uitbouwen aan de zijkant. Deze uitbouwen zorgen ervoor dat de woning een beetje lijkt op een kerk met middenschip en zijbeuken.

Bij de buitengevel stond gebruiksgemak centraal. Doordat de dakpannen helemaal doorlopen, zijn er geen dakgoten en regenpijpen nodig. Rond de ramen zit wel een kader zodat het regenwater niet langs de ramen loopt.

ZONNESTUDIE

Een woning ontwerpen doen wij niet zonder een zonnestudie uit te voeren. Aan de hand van de zonnestudie wordt de woning ideaal gepositioneerd op de kavel. Hierbij wordt er rekening gehouden met bijvoorbeeld met daglichtinval maar ook met de opbrengst van zonnepanelen.

10.00 uur

12.00 uur

15.00 uur

17.00 uur

PLATTEGRONDEN

De technische ruimte is in het midden van de woning geplaatst met daaromheen de keuken, badkamer en het toilet. Dit scheelt een hoop leidingwerk. Op basis hiervan is de indeling met de woonkamer aan de voorkant en de aparte keuken in het midden die de verbinding vormt met de eetkamer aan de achterkant. De woonkamer is tot de 7,5 meter hoge nok open.

In één van de uitbouwen op de begane grond vind je de hoofdslaapkamer. Dit maakt de woning meteen levensloopbestendig. De slaapkamers voor de kinderen zijn boven aan de achterzijde. Door de hoge zijwanden hebben die een maximaal te benutten vloeroppervlak. Deze hoogte maakt het ook mogelijk om op de bovenverdieping aan de voorkant twee werkplekken te maken bij de vide.

Plattegrond spantwoning begane grond

Begane grond

Plattegrond spantwoning 1e verdieping

Eerste verdieping

VISUALISATIES

WONINGKENMERKEN

Woonvolume  854 m3    
Gevelbekleding  Verduurzaamd hout Naturel 
  Gevelpannen Zwart/Antraciet
Raamkozijnen  Hout, triple glas  Antraciet
Lekdorpel Zetwerk Antraciet 
Dakafwerking Leipan Zwart   
Boeidelen Aluminium Wit
Goten Aluminium Antraciet

WONINGKENMERKEN

Woonvolume: 854 m3
Gevelbekleding: Verduurzaamd hout – Naturel, Gevelpannen – Zwart/Antraciet
Raamkozijnen: Hout – Antraciet, triple glas
Lekdorpel: Zetwerk – Antraciet
Dakafwerking: Leipan- Zwart
Boeidelen: Aluminium – Wit
Goten: Aluminium – Antraciet

FOTO’S

HEEFT U BOUWPLANNEN WAARMEE WIJ U KUNNEN HELPEN?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij leren graag uw specifieke woonwensen kennen zodat we met u mee kunnen denken over uw nieuwe droomhuis.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP