Project omschrijving

opdracht:                                                                                                           Nieuwbouw woning
architect:                                                                                                              Folkert Bijlsma


omschrijving:

Deze woning is ontworpen voor een akkerbouwer uit Wijster in de gemeente Midden-Drenthe. De locatie ligt aan de rand van het dorp en daarom zal het zicht vanuit de woning zich focussen op de akkers en het dorp Wijster.

De woning is opgebouwd uit een woningvolume en een garagevolume. De transparante glazen hal tussen woning en garage verbindt beide volumes met elkaar. Door middel van deze koppeling ontstaat er een eenheid.

Het woningontwerp is in landelijke stijl, passend in de omgeving. De lage gootlijnen en ingetogen materialen geven een warm en tijdloos karakter. De gevels zijn grotendeels voorzien van houten gevelbekleding en traditioneel metselwerk (onderhoudsvriendelijk). Door middel van puien zijn uitzichten gecreëerd richting het landschap.

Het grote dakvlak op de zuidzijde is uitermate geschikt voor zonnepanelen. De grote dakoverstekken houden daarentegen juist rekening met zonlichttoetreding. Opvallend is de ruime uitbouw op het zuiden. Dit komt de lichtinval binnen zeker ten goede, maar vanwege de vormgeving weerhoud het de directe zonlichttoetreding.

Interessant is dat alle leefruimtes, namelijk de woonkamer, eetkamer en keuken, met elkaar verbonden zijn. Door de ruime uitbouw met het uitzicht op de tuin zorgt dat voor een connectie met het terras en het zicht op de naastgelegen landerijen.