Project omschrijving

opdracht:                                                                                                            Nieuwbouw woning
architect:                                                                                                               Folkert Bijlsma


omschrijving:

Deze woning wordt gebouwd in het nieuw te ontwikkeling gebied ‘Oosterwold’.  

Oosterwold is een groen, agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde. Stap voor stap wordt het gebied ingericht voor wonen, werken en recreëren.  

Dit doen de Oosterwolders zelf, alleen of met anderen. Het woongebied wordt zoveel mogelijk duurzaam, ecologisch en zelfvoorzienend ingericht.  

Doordat de grote nieuwbouwkavels als zelfstandige ‘eilandjes’ in het totaalplan fungeren, is ervoor gekozen om een eigen architectuursfeer te creëren.  

In dit ontwerp zijn wij uitgegaan van de Amerikaanse architectuurstijl die goed aansluit bij de persoonlijke eigenschappen en wensen van de opdrachtgever.  

De woning is opgebouwd uit drie volumes met daarop lessenaarskappen. De verschillende kaprichtingen vormen samen met de verspringende bouwvolumes een dynamisch geheel.

Daarbij zorgen de grote kapoverstekken aan de achtergevel – bij zowel de woonkamer als het gastenverblijf – voor een goede zonwering in de zomermaanden.

 In het hoge volume bevinden zich de woonvertrekken die zijn ontworpen als één grote open ruimte met een vrije hoogte van ongeveer zes meter. Door de hoge ramen in deze ruimte kunnen de bewoners optimaal genieten van het daglicht dat gedurende de hele dag aanwezig zal zijn.  

De gevelmaterialen voor dit ontwerp bestaan uit metselwerk en gevelhout. Gezien de dynamische gevelaanzichten is er gekozen voor twee gevelmaterialen om zo toch enigszins rust en eenheid in het gevelbeeld te krijgen.  

Naast het ontwerpen van de woning zijn ook de terrassen, plantenbakken en carport meegenomen in het ontwerp. Hierdoor is het een totaalontwerp die goed aansluit bij Amerikaanse architectuurstijl die de opdrachtgever en architect voor ogen hebben.