Project omschrijving

opdracht:                                                                                                            Nieuwbouw woning
locatie:                                                                                                                 Nieuwveense landen
architect:                                                                                                              Folkert Bijlsma


omschrijving:

Deze woning is gesitueerd in het centrum van de nieuwbouwwijk Nieuwveense landen te Meppel. De woonwijk is ruimtelijk en groen opgezet waardoor de modernistische/minimalistische vormgegeven woning een opvallend object zal zijn in het straatbeeld. De asymmetrische wit gestucte kap vormt de schil van de woning. De wanden van de woning zijn opgetrokken uit metselwerk met daarboven houten gevelbekleding. Doordat bepaalde gevels van de woning terugvallen ten opzichte van de witte kap ontstaan er aan de achter- en zijgevel overdekte terrassen. Deze dak overstekken dienen ook als zonneluifel voor de woonvertrekken. De zonnestudie heeft uitgewezen dat de zontoetreding in de zomer minimaal is waardoor de woning koeler blijft terwijl de zontoetreding in de winter optimaal is om de woning te kunnen verwarmen. Al met al heeft de woning een simplistische hoofdvorm maar door de verspringende gevelvlakken en de verschillende gevelmateriaal ontstaat er toch een spannend en dynamische woning.