DUURZAAM BOUWEN

Lage-energiewoningen
Een factor die meespeelt in het ontwerpen én bouwen is duurzaamheid. Groenveste staat voor duurzaam. Wat zich allereerst toont in het exclusief gebruik van halffabricaten van toonaangevende innovatieve fabrieken die aan de meest recente duurzaamheidseisen voldoen. Door preventieve maatregelen te nemen, zorgen we ervoor dat uw woning ontworpen is om er tot in lengte van dagen comfortabel te wonen. Dat de woning daarnaast zuinig omgaat met energie en uiteindelijk een financieel voordeel oplevert.

Energiezuinige woningen

Levensloopbestendig ontwerpen
Groenveste woningen zijn voorbereid op het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. In het ontwerp maken we een verbinding met wensen die toekomstige bewoners nu eisen en tevens met behoeftes die men op de oude dag wenst. De aankoop van een woning is een grote investering, door nu preventief te werken en aandacht te schenken aan levensloopbestendig wonen, voorkomt u grote verbouwingen op de oude dag. In het ontwerp gaat de aandacht daarom bij voorbaat nu al uit naar een logische en praktische indeling en inrichting van de woning.

Levensloopbestendig wonen

Trias Energetica
We gaan in ons ontwerp uit van een zo hoog mogelijk isolatieniveau. We zorgen dat er een schil om de woning komt, zodat verspilling van energie geen enkele kans krijgt. De energievraag wordt dus beperkt. Door toepassing van specifieke ontwerpelementen en ideale plaatsing ten opzichte van de zon maken we optimaal gebruik van zonnewarmte. Dit samen met hoogwaardige installaties, welke gebruik maken van lucht, water en omgeving zorgt uiteindelijk voor een zo duurzaam mogelijke woning. Door vooraf goed na te denken over het gebruik van energie bespaart u uw portemonnee op lange termijn en gelijktijdig het milieu.

Trias Energetica

GROENVESTE INSTALLATIE

Warmtepomp
Ook de warmtepomp valt onder installaties die helpen bij het bouwen van een energiezuinige woning. Via een gesloten buizenstelsel wordt water de grond ingepompt. Dit water is kouder dan zijn omgeving en kan warmte uit de grond opnemen. De gewonnen warmte wordt doorgevoerd naar de warmtepomp. Deze warmtepomp verhoogt de temperatuur, waardoor er damp ontstaat. De druk van de damp wordt opgevoerd en wordt warm. Warm genoeg om te verspreiden via het vloerverwarmingssysteem en alle vertrekken in huis te verwarmen. Daarnaast kan de warmte warm water produceren voor bijvoorbeeld douche, bad of keuken. Wanneer het water is afgekoeld condenseert het en wordt het weer vloeibaar en vervolgens herhaalt de cyclus zich. Deze installaties zorgen dat er voor de verwarming van het huis geen gas meer nodig is, dus ook geen cv. Ze maken immers alleen gebruik van lucht, water en de bodem. Dus minder energiekosten en minder CO2-uitstoot. Zo helpt u uw energierekening en het milieu.

WTW-installatie
Onder de hoogwaardige installatie valt de toepassing van de WTW-installatie. Een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit houdt in dat verbruikte warme lucht uit het huis wordt gezogen en gelijktijdig met frisse buitenlucht het huis wordt ingeblazen. De warmte uit afvoerwater of -lucht wordt zo verbruikt om bijvoorbeeld water of binnenruimte te verwarmen. Bij elkaar levert dat een energiezuinig huis op dat zich vanzelf koelt en warmt gedurende het gehele seizoen.

Zonnewarmte
De installaties die we toepassen maken uitsluitend gebruik van duurzame bronnen. Dit in combinatie met het gebruik van zonnepanelen, zorgt voor een volledig energieneutrale woning. Een fijn woonklimaat zonder gebruik van fossiele brandstoffen en (zeer) lage energiekosten. Wanneer u geen budget heeft voor een volledig energieneutrale woning, kunnen we ook voorzieningen treffen, zodat het later makkelijk aanpasbaar is.

KIJK EN VERGELIJK

Na 15 jaar heeft u met een energiezuinige Groenveste woning €10.770,- bespaard.

 • Reguliere woning

 • Aardgas HR-ketel

 • Levensduur: gemiddeld 15 jaar

 • Energiekosten: gemiddeld €2108,- per jaar

 • Energiekosten na 15 jaar: €31.620,-

 • Groenveste woning

 • Warmtepomp

 • Levensduur: gemiddeld 30 jaar

 • Energiekosten: gemiddeld €1.390,- per jaar

 • Energiekosten na 15 jaar: €20.850,-

* Bron: https://www.warmtepomp-info.nl/. De verwachting is dat gas meer in prijs zal stijgen dan elektriciteit. Immers aardgas word zeldzamer terwijl, middels wind en zon, in de toekomst elektriciteit waarschijnlijk goedkoper kan worden gemaakt. Nemen we daarbij het feit dat een bodembron 30 jaar mee gaat, dan is een warmtepomp de voordeligste keuze op lange termijn.

GROENHYPOTHEEK

Net als Groenveste, steunt ook de overheid duurzaam bouwen. Kopers van een energiezuinige nieuwbouwwoning met een Groenverklaring kunnen profiteren van een voordelige financiering. Dit is een interessante financieringsmogelijkheid welke ook wel ‘Groenhypotheek’ wordt genoemd. Het geeft eigenaren van duurzame woningen korting op de hypotheekrente van een hypothecaire lening

Voorwaarden
Bouwers van een energiezuinige nieuwbouwwoning komen in aanmerking voor een GroenHypotheek. Daarmee profiteren zij de eerste 10 jaar van een korting van 0,5% op de hypotheekrente. Belangrijke voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Rabo GroenHypotheek zijn:

 • De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC)-waarde van de woning is maximaal 0,26. 
 • Er is tijdig een Groenverklaring aangevraagd;
 • Uw woning is gebouwd met 100% duurzaam hout.

EPC-waarde
De EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) geeft de hoeveelheid energie aan die nodig is om een woning te verwarmen, ventileren en verlichten. Hoe lager de EPC-waarde, hoe beter. Voor de Rabo GroenHypotheek mag de EPC-waarde niet hoger zijn dan 0,26. Dit betekent concreet dat de woning slechts 26% van de energie van een woning uit 1990 gebruikt.

Het bedrag waarover ukorting kunt krijgen hangt ook af van de EPC. Voor een woonhuis met een EPC tussen 0 en 0,26 kunt u maximaal €100.000 lenen met korting, bij een EPC ónder de 0 (de ‘nul-op-de-meter woningen’) is de maximum €150.000. Over het hypotheekbedrag dat umeer wilt lenen, ontvangt u geen rentekorting.

Groenverklaring
De benodigde Groenverklaring moet uiterlijk 6 maanden na de start van de bouw worden aangevraagd door de aannemer, in dit geval Groenveste. Wij kunnen u ook vertellen of een nieuwbouwwoning ervoor in aanmerking komt. Dit kunt u tevens checken in het register Groenverklaring. Een Groenverklaring wordt afgegeven voor 10 jaar.

Duurzaam hout
Om in aanmerking te komen voor een GroenHypotheek moet voor de bouw van het huis 100% duurzaam hout zijn gebruikt. Groenveste kan door middel van een FSC-certificering dit aantonen met een Duurzaam hout-verklaring.

REKENVOORBEELDEN

We zetten voorbeelden van drie banken naast elkaar:

Stel: voor het bouwen van een bijzonder energiezuinig nieuwbouwhuis (EPC 0,25 – bij Rabo kun je in dit geval maximaal €100.000 lenen met korting) wil je een hypotheek afsluiten van €280.000. (te veel om in aanmerking te komen voor de Nationale Hypotheek Garantie) en de rente voor 10 jaar vastzetten. 

Bank Basisrente Rente na korting Totale rente per jaar
Triodos Hypotheek  2,3% 2,2% €6.160
ABN Amro Annuïteiten  2,54% 2,34% €6.552
Rabo GroenHypotheek  2,6% 2,1% (€100.000) + 2,6% (€180.000)  €2.100 + €4.680 = €6.780

Bij aankoop van eenzelfde woning, maar nu voor een hypotheek van €230.000 (dus binnen de NHG-grens) ligt het anders. 

Bank Basisrente Rente na korting Totale rente per jaar
Triodos Hypotheek  1,7% 1,7% (geen NHG & korting) €3.910
ABN Amro Annuïteiten  1,89% 1,69% €3.887
Rabo GroenHypotheek  1,9% 1,4% (€100.000) + 1,9% (€130.000)  €1.400 + €2.470 = €3.870

* Bron: https://www.consumentenbond.nl/hypotheek-eerste-huis/rabo-groenhypotheek

Peildatum: 17 januari 2017. Voor meer informatie adviseren wij contact op te nemen met een onafhankelijk hypotheekadviseur.